Wij gaan op berenjacht

Titel: Wij gaan op berenjacht
Auteur: Michael Rosen
Illustrator: Helen Oxenbury
Vertaling: Ernst van Altena
Uitgever Nederland: Gottmer, 1989
Oorspronkelijke uitgave: “We’re Going on a Bear Hunt”, Walker Books, 1988
Formaat: divers ; 40 pagina’s
Bekroningen: Nestlé Smarties Book Prize 1989.

Het prentenboek “Wij gaan op berenjacht” van auteur Helen Oxenbury en illustrator Michael Rosen mag inmiddels een klassieker genoemd worden. Voor het eerst uitgegeven in Nederland in 1989 en al vele herdrukken verder heeft het boek ook weinig in kracht ingeboet. Het prentenboek leent zich prima om voorgelezen te worden (alleen of in een groep). Kinderen zullen de herhaling in tekst en geluiden (zoals Zwieperdezwiep! en Plenserdeplons!) leuk en prettig vinden. Vooral als ze een beetje spannend gebracht worden. Grote kans dat ze zelf mee gaan doen. Hoe je “Wij gaan op berenjacht” spannend voorleest? Bekijk onderstaande (Engelstalige) video van illustrator Michael Rosen eens.. Hilarisch!

Het boek prikkelt ook de fantasie. In eerste instantie is het avontuur van de kinderen herkenbaar en wordt de spanning langzaam opgebouwd. Dan komen ze daadwerkelijk oog in oog te staan met de beer en moeten ze maken dat ze wegkomen. Niet alleen de tekst maar ook de fraaie waterverf illustraties van Oxenbury prikkelen de fantasie en verbeelden het avontuur en landschappen op een prachtige manier. De illustraties zijn zowel in zwart-wit als in kleur. Naarmate het verhaal vordert worden de kleuren intenser en donkerder, waardoor de spanning wordt opgebouwd.

Het verhaal van “Wij gaan op berenjacht”

“Wij gaan op berenjacht,
wij gaan op berenjacht.
We gaan een hele grote vangen.
Wat een prachtige dag!
Wij zijn niet bang.”

Zo begint het boek, vijf kinderen en een hond gaan op avontuur. Zogenaamd op berenjacht. Onderweg komen zij verschillende hindernissen tegen. Lang gras, een koude diepe rivier, dikke modder, een donker bos, een sneeuwstorm, een steile berg. Dan komen ze bij een donkere grot… en daar ontmoeten ze daadwerkelijk een beer! Verschrikt vluchten ze grot uit en rennen ze dezelfde weg terug (met bijbehorende geluidseffecten). Eenmaal thuis rennen ze gauw naar boven en kruipen ze onder de dekens in het bed…

Illustratie uit "Wij gaan op berenjacht",
Illustratie uit “Wij gaan op berenjacht”, Helen Oxenbury, Auteur Michael Rosen, Gottmer 1989
Leuke weetjes:
  • De uitgever, Walker Books, vierden het 25-jarig jubileum van het boek in 2014 door het breken van een Guinness World Record voor de “Grootste Voorleessessie ‘, door auteur Rosen, voor 1.500 kinderen en 30.000 online.
  • Vaak worden de vijf kinderen gezien als vier kinderen en de vader. De vijf zijn echter gebaseerd op de vijf kinderen van de auteur Helen Oxenbury.
  • Het verhaal is gebaseerd op een volksliedje (vooral populair in Amerika op kampen).
  • Bekijk een interview met auteur en illustrator.
  • Het boek is ook verkrijgbaar met geluidsknoppen en als app in de appstore.

 

Eén reactie op “Wij gaan op berenjacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *