Prentenboek Prijzen en Bekroningen

Griffels, Penselen, Paletten, Vlag en Wimpels en Boeksleutels

Naast “de prentenboek van het jaar” verkiezing bestaan er diverse andere prijzen die (ook) aan prentenboeken kunnen worden toegekend. De belangrijkste literatuurprijzen in Nederland welke aan een prentenboek kunnen worden toegekend zijn de Gouden Griffels en Gouden Penselen. Deze kinderboek bekroningen (t/m 12 jaar) worden ieder jaar ter gelegenheid van de Kinderboekenweek toegekend door De Stichting CPNB op voordracht van een onafhankelijke jury. Naast de Gouden Griffels en Penselen worden er door het CPNB de Zilveren Griffels en Penselen, het Gulden en de Zilveren Paletten, de Vlag en Wimpels en de Boekensleutel toegekend. De griffels en penselen kunnen in meerdere categorieen worden uitgereikt. Prentenboeken “concurreren” hier, zeker wat betreft de Gouden Griffels en Penselen, met de andere categorieën binnen de jeugdliteratuur.

gouden griffel beeldDe Griffels zijn voor de best geschreven kinderboeken, de Penselen en Paletten voor de best geïllustreerde kinderboeken. De Vlag en Wimpel is eigenlijk een eervolle vermelding en de Boekensleutel wordt bij hoge uitzondering toegekend aan een kinderboek dat bijzondere perspectieven biedt. Dit kan betrekking hebben op het genre boek, techniek, vormgeving, inhoud of lezersgroep waarvoor de uitgave bestemd is – of op een combinatie hiervan.

 

Alleen kinderboeken door een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij in de Nederlandse taal uitgegeven van een in het Nederlands schrijvende auteur komen in aanmerking voor een Gouden Griffel. Alleen Nederlandse illustratoren komen in aanmerking voor het Gouden Penseel. De Zilveren Griffels en Penselen kunnen wel aan buitenlandse auteurs en illustratoren van kinderboeken worden toegekend. Het Gulden Palet en de Zilveren Paletten zijn juist specifiek voor buitenlandse illustratoren. Voor de Boekensleutel komen zowel een oorspronkelijk Nederlandse uitgaven, als vertaalde uitgaven in aanmerking.

Kinderboekwinkelprijs

Een andere prijs die aan een prentenboek kan worden toegekend is “De Kinderboekwinkelprijs”. Deze prijs wordt sinds 1993 elk jaar in november door de Samenwerkende Kinderboekwinkels toegekend. Na in 2013 gestopt te zijn keerde deze prijs in 2019 weer terug. Het is een prijs voor het gehele boek (tekst en illustraties samen). In aanmerking komen alleen Nederlandstalige (ook vertaalde) kinderboeken die nog geen andere kinderboekenprijs heeft ontvangen. Eigenlijk is deze prijs een reactie op de bovenstaande bekroningen van het CPNB, want de kinderboekenwinkels kiezen het boek dat volgens hun mening onterecht geen prijs heeft ontvangen. Eerst heette deze prijs dan ook de “Kinderboekwinkel Achterafprijs”. Er bestond ook een tijdje een publieksprijs waar iedereen zijn of haar stem kon uitbrengen.

De Woutertje Pieterse Prijs

Deze prijs wordt in principe ieder jaar toegekend door een onafhankelijke vakjury aan oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. De deelnemende boeken worden op zowel tekst, vorm als illustraties beoordeeld.  Prentenboeken worden hierin ook meegenomen, maar hebben “concurrentie” van andere jeugdliteratuur. Aan de prijs is een oorkonde en een bedrag van € 15 000 euro verbonden.

Prentenboek bekroningen in België

In België waren, vergelijkbaar met de Gouden Griffel, de Boekenleeuw, en vergelijkbaar het Gouden Penseel, de Boekenpauw, de belangrijkste prentenboek prijzen. De genomineerden kregen een Boekenwelp of Boekenpluim. Daarnaast bestond de prijs “het best vormgegeven boek” in België. Deze prijs was speciaal in het leven geroepen om het samenspel tussen vorm en inhoud te bekronen. Helaas zijn deze bekroningen, onder andere door het faillissement van Boek.be, komen te vervallen. In de plaats is “De Boon” gekomen. De Boon is een jaarlijkse literatuurprijs en prentenboeken doen mee in de categorie kinder- en jeugdliteratuur. Zowel een vakjury als “het publiek” kiezen een boek in de categorieën.

Bekijk hier een overzicht van bekroonde prentenboeken van Nederlandstalige auteurs en illustratoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *