Gouden Boekjes

De gouden boekjes hebben een kenmerkende gouden rug en hebben bijna allemaal 28 (of 32) pagina’s.  In 1953 werd het eerste Gouden Boekje in Nederland uitgegeven, “Pietepaf, het circushondje”.  De eerste reeks werd uitgegeven door uitgeverij “De Bezige Bij”. De verhaaltjes werden in deze reeks vertaald en bewerkt door Annie M.G. Schmidt en Han Hoekstra.

Tegenwoordig worden de boekjes uitgegeven door Rubinstein. Ieder jaar komen er weer nieuwe bij. Tussen de inmiddels ruim 120 boekjes zitten echte klassiekers zoals “Het koekemannetje”, “De gele taxi’, “Dokter Jan, de pleisterman”en “Plofje de Olifant” , maar tegenwoordig ook moderne  Disney klassiekers zoals “De Kleine Zeemeermin”, “Frozen”, en “De Leeuwenkoning”.  Uitgeverij Rubinstein streeft er gelukkig naar om ook klassieke Nederlandse verhalen en prentenboeken opnieuw als Gouden Prentenboek uit te geven.

Gouden Boekjes
Verzameling Gouden Boekjes

De meeste boekjes zijn nog in de (online) boekwinkels te verkrijgen. Voor sommige moet je op de 2ehands websites zoals marktplaats of boekwinkeltjes.nl zoeken. Let wel op, van sommige boekjes bestaan meerdere uitgaven. Zo is de klassieker  “Pietepaf, het circushondje” in 2013 opnieuw uitgegeven op groot formaat en bevat het veertien extra pagina’s, zoals deze ook in de oorspronkelijke Amerikaanse uitgave uit 1942 voorkwamen.

Voor de echte liefhebbers (en de mensen die ook de Engelse taal enigszins machtig zijn… of willen leren :-)) is het trouwens aan te bevelen om de hand te leggen op de oorspronkelijke buitenlandse uitgaven.

Er bestaan ook boeken waar meerdere gouden boekjes in gebundeld zijn. Zo is er bijvoorbeeld een bundeling van klassieke prentenboeken voor de winter en een bundeling prentenboeken voor jongens en eentje voor meisjes.

Bekijk hier alle gouden boekjes op Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *