De beste prentenboek apps

Een paar jaar geleden waren de kinderboek- en prentenboek apps op één hand te tellen. Inmiddels begint de App Store aardig gevuld te raken met mooie prentenboeken apps. Het leuke aan deze apps is dat ze ook echt wat toevoegen aan het (oorspronkelijke) verhaal. Er kan meestal gekozen worden om het verhaal zelf te lezen of om het verhaal voor te laten lezen. Daarnaast zitten er vaak allerlei interactieve beeld- en geluidselementen in het verhaal. De meeste prentenboeken apps hebben naast het verhaal ook nog extra’s zoals (educatieve) spelletjes, kleurplaten of filmpjes. De meeste prentenboeken apps kosten tussen de 2 en 4 euro (en dat is niet veel voor een interactief prentenboek).

Prentenboek.nl selecteerde de leukste en beste prentenboek apps uit de App Store. Deze apps onderscheiden zich op het gebied van vormgeving, verhaal, interactiviteit en bieden meestal meerdere extra’s. Hieronder volgt in willekeurige volgorde de lijst (deze zal ieder jaar worden bijgewerkt).

beste prentenboek apps rupsje nooitgenoegThe very hungry caterpillar & friends (Rupsje Nooitgenoeg)
Storytoys Entertainment
€ 3,99

 

Het beroemde prentenboek van Eric Carle is nu verkrijgbaar als interactieve app. Deze app heeft naast vele andere prijzen ook de Bologna Ragazzi Digital Award 2015 gewonnen en dat is niet voor niets. Het verhaal is spectaculair in 3D vormgegeven, er zijn tal van leuke interactieve elementen toegevoegd en het bevat ook nog een zestal spellen met de karakaters uit de boeken van Eric Carle. Een topper! Enige nadeel is dat het wel een Engelstalige App is. Aangezien de app zich heel intuïtief laat bedienen zal je daar (als kleuter) weing hinder van ondervinden. Bovendien is alleen de gesproken tekst Engelstalig.

beste prentenboek apps kan ik er nog bijKan ik er nog bij?
Orange Books – Loek Koopmans
€ 2,99

 

Leuk om te zien hoe een klassiek verhaal (het boek werd voor het eerst uitgegeven in 1990) en de prachtige sferische illustraties van Loek Koopmans tot leven komen in deze app. De sneeuw dwarrelt over je scherm in dit warme winterverhaal en de dieren komen tot leven.

beste prentenboek apps timo en het toverboekTimo en het toverboek
Books2download
€ 2,29

 

Eén van de eerste prentenboek apps die in de App Store verscheen en nog steeds niet aan kracht heeft ingeboet. De illustraties van Klaas Verplancke komen op een leuke manier tot leven en de app zit vol met interactieve elementen. De tekst van Rian Visser wordt voorgelezen door Gerda Havertong! Je kunt overigens in de app je eigen stem opnemen en deze laten afspelen tijdens het bekijken van het verhaal. Timo heeft inmiddels ook een opvolger gekregen: “Timo en het toverboek”.

beste prentenboek apps noa sterrenNoa’s Sterren
Hanneke van der Meer
€ 2,99

 

Noa is eigenlijk het eerste prentenboek app karakter. Er zijn inmiddels drie Noa prentenboeken apps gemaakt door Hanneke van der Meer. Noa’s Sterren won in 2014 de Media Ukkie Award. Naast het schattige verhaal waarin Noa op zoek gaat naar sterren vind je in deze app ook nog knutselideeën en materiaal om uit te printen.

beste prentenboek apps storm skyeStorm & Skye
Digimoo Studio’s
€ 3,99

 

Eigenlijk hoort deze app niet in deze lijst, want het is geen prentenboek. Het is eigenlijk een interactieve animatiefilm die heerlijk door kinderen beleefd kan worden. Toch staat hier er tussen omdat het prachtig voorbeeld is hoe boek en film samen kunnen komen in een app. De stem van Bram van der Vlugt maakt het plaatje compleet. Beloond met meerdere prijzen.

beste prentenboek apps boer boris gaat naar zeeBoer Boris gaat naar zee
Gottmer – Ted van Lieshout – Philip Hopman
€ 2,99

 

App van het prentenboek van het jaar 2015 “Boer Boris gaat naar zee”. Ted van Lieshout leest het geanimeerde verhaal voor. Je kunt er ook voor kiezen om het verhaal zelf (voor) te lezen. Leuke extra’s zoals spelletjes en kleurplaten. Meest originele extra is de mogelijkheid om met de figuren uit het boek zelf je eigen verhaal en filmpje te maken.

beste prentenboek apps prinsessenPrinsessen
Marlies Visser
€ 2,99

 

De veelgeprezen prentenboek serie van Marlies Visser heeft een eigen app. De vrolijke collages komen tot leven in het verhaal over de bloemenprinses verteld door Susan Visser. Daarnaast kun je leuke spelletjes doen en je eigen prinsessenjurk versieren.

beste prentenboek apps moddermonsterHet Moddermonster
Tizio
€ 1,99

 

Speciaal als app ontwikkelt prentenboek met prachtige illustraties en een leuk verhaal. Ondersteund het zelf leren lezen doordat je kunt kiezen voor het oplichten van de woorden. Leuk dat je kunt kiezen uit twee verschillende illustratiestijlen. Interactie en animatie had wel wat meer gemogen.

app meneer big en het gouden eiMeneer Big en het gouden ei
Three Little Witches / Gitte Spee / Ultra Media
€ 2,99

 

Prima prentenboek app met interactiviteit op iedere pagina.

 

app de gelukkige olifantDe gelukkige olifant
Leopold – Youp van ’t Hek
€ 4,99

 

Geanimeerde versie van het kinderboek van Youp van ’t Hek “De gelukkige olifant” met illustraties van Georgien Overwater. Je kunt kiezen om zelf te lezen of te luisteren hoe Youp het verhaal bevlogen verteld.

2 reacties op “De beste prentenboek apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *