Beste prentenboeken

— scroll naar beneden om te stemmen —

Wat zijn de beste prentenboeken aller tijden? Dat is een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden is. Zeker niet door één persoon. Uiteraard zullen de bekroonde prentenboeken veel mensen aanspreken. Ook bestaan er een lijsten met de bestverkochte prentenboeken. Maar dit hoeven niet per se de boeken te zijn die jij mooi of leuk vindt. Smaak, het blijft persoonlijk…

Toch zullen er boeken zijn die heel veel mensen het beste zullen vinden. Prentenboek.nl vindt het leuk om met alle lezers samen een top 10 samen te stellen. De enige voorwaarde is dat het prentenboek in Nederland moet zijn uitgegeven. Later zal nog een lijst worden samengesteld van de beste oorspronkelijke Nederlandstalige prentenboeken. Hieronder is alvast een begin gemaakt.

Top 3 prentenboeken (d.d. april 2024 – 155 stemmen)

De Gruffalo (Auteur: Julia Donaldson, Illustrator: Axel Scheffler)

Monkie (Ingrid en Dieter Schubert)

Maxi en Maximonsters (Maurice Sendak)

Kijk voordat je gaat stemmen of jouw favoriete prentenboek al in de lijst staat! Dan kun je gewoon een vinkje zetten en onderaan op de “stemmen” knop klikken. Zo niet? Stuur dan een berichtje welk prentenboek je graag zou willen toevoegen of laat hieronder een reactie achter.

Wat is het beste prentenboek aller tijden?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Gestemd? Laat dan op deze pagina een reactie achter (onderaan) op wie je hebt gestemd en vooral waarom. Je e-mail adres wordt niet zichtbaar na reactie.

 

14 reacties op “Beste prentenboeken

 1. Monkie: Bij ons thuis op de tweede plaats favoriet! Wel een beetje zielig maar zelf het verhaal verzinnen is erg leuk! Mooie illustraties!
  Onze ultieme nummer 1 die niet meer verkrijgbaar is, is zeker weten DE 10 MINUTEN BEDTIJDTOUR.
  Prachtig boek!!!!

 2. Zelf heb ik zoveel mooie herinneringen aan het vertellen van het verhaal Monkie dat ik daar mijn stem wel op moest uitbrengen. Maar…. ik mis het fantastische prentenboek Alfabet van Charlotte Dematons in deze lijst.

 3. Papa draak wordt niet meer beter van Sascha Groen

  Omdat het een verhaal vertelt dat nodig is.
  Bovendien prachtig geïllustreerd

 4. Zoveel goede boeken in de lijst en daarom nog eentje erbij!
  Kleine muis mag een wens doen, van M. Christina Butler en Frank Endersby, hoort er zeker ook bij te staan.

 5. ‘Bij uil thuis’ van Arnold Lobel heeft heel speciale prenten en de teksten zijn geweldig. Als Uil zin heeft om verdrietig te zijn denkt hij aan heel droevige dingen zoals bijvoorbeeld tranenthee en potloodjes die te kort zijn om te slijpen. Hij is warmhartig en gul Hij laat zelfs winter binnen omdat die het koud heeft…

 6. Alweer niks te doen; Peter Spier. Als kind zo vaak gelezen dat ik het uit mijn hoofd ken(de). De genialiteit van het boek zit ‘m in de eenvoud van de tekst en tekeningen waar in uitgebeeld wordt hoe twee tieners die zich vervelen een vliegtuig bouwen van allerlei spullen die ze bij hun ouders op de boerderij vinden. Bijvoorbeeld de hout van het huis, de motor van de auto, lakens, de kinderwagen, draad van de telefoon en tv, etc. Hun ouders blijken hier niet zo blij mee te zijn.

 7. ‘I want my hat back’ van Jon Klassen! De eenvoud en schoonheid van de illustraties, het filmische aspect in hoe het verhaal is getekend, maar vooral de ijzersterke ontknoping met een donkere twist die kinderen ook leert wat minder schattige maar realistische eigenschappen van een beer zijn…

 8. Voor mij is een recenter boek het beste prentenboek. Het heet ‘De krijtjes staken’ van Drew Daywalt & Oliver Jeffers. Het vervolg, die in het Nederlands nog moet verschijnen, is zo mogelijk nog beter!

 9. Rupsje nooitgenoeg, las ik mijn dochter voor (nu 40) en nog steeds is het boekje er in allerlei uitvoeringen. Geweldig, kleurrijk , mooi.

 10. MONKIE; Als vader, al ruim 20 jaar geleden ‘voorgelezen’ aan mijn drie dochters. De teksten heb ik er natuurlijk zelf bij bedacht, maar de prenten waren sprekend. Wat hebben we er samen van genoten. Toen mijn dochters het prentenboek laatst in de boekenkast ontdekten, brachten ze vol enthousiasme uit: MONKIE !!!! Ze hebben het boek doorgebladerd. Vele bladzijden waren los, door het vele lezen. Ook stonden er onder verschillende prenten teksten , geschreven door mijn oudste dochter toen ze net had leren schrijven. Monkie, een waardevol prentenboek in ons gezin!

 11. *Wat een leuke site!* Ik heb in het verleden vaak ‘prentenboek’ gegoogled en nu kwam ik voor het eerst hier terecht. Ik leen en koop regelmatig prentenboeken voor mijn zoon (3jr) En heel af en toe zijn we allebei heel blij met een boek. Dit is in het geval bij ‘Alweer niks te doen’ van Peter Spier. Twee jongens vervelen zich en krijgen het idee een vliegtuig te bouwen. Hoewel het onmogelijk lijkt, lukt het de jongens toch om met herkenbare huis tuin en keuken spullen uit de omgeving daadwerkelijk een vliegtuig te bouwen. Met hier en daar wat haken en ogen maar dat lossen ze uiteindelijk ook weer op.
  De combinatie van realistische tekeningen met een onmogelijk verhaal vind ik erg leuk.

 12. Monkie van Dieter Schubert. Prachtige illustraties. Herkenbaar voor elk kind, wie heeft er nou niet een favoriete knuffel (of doek). Daar de tekst ontbreekt kan je het zo lang of kort maken als je zelf wilt. Kinderen kunnen heerlijk naar de plaatjes kijken en hun eigen verhaal maken. Blijft lang leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *