Prentenboeken over zindelijk worden

Zindelijk worden of zindelijkheid is een populair thema voor prentenboeken. Niet zo verwonderlijk natuurlijk, want kleine kinderen zijn vanaf hun eerste jaar tot aan de kleuterschool hier mee bezig. Bij de een gaat het zindelijk worden snel en vanzelf, bij de ander duurt het wat langer en heeft soms wat hulp nodig. Prentenboeken kunnen daar zeker bij helpen. Samen of zelf lezen over het potje of naar de w.c. gaan kan de spanning verminderen en het thema zindelijkheid bespreekbaar maken.  Gelukkig zijn er heel veel prentenboeken over zindelijk worden.

prentenboeken over zindelijk worden: bobbi op het potje
Illustratie uit “Bobbi op het potje”, Ingeborg Bijlsma, Monica Maas, Kluitman, 2005

Er is daarbij nog een onderscheid te maken in prentenboeken die de allerkleinsten kennis laat maken met het fenomeen luier en potje en alles wat daar in thuis hoort en de peuters die echt stappen gaan zetten om de luiers in de la te houden en toe zijn aan de “grote mensen w.c.”.  Wij zetten de leukste en beste prentenboeken over zindelijk worden voor je op een rij.

Prentenboeken over zindelijk worden – van luier naar potje

De Toppers op een rij:

  • Mag ik eens in je luier kijken?  – Guido van Genechten
  • Het Grote Billen-Boek – Guido van Genechten
  • Een geweldig cadeau – Guido van Genechten
  • Bobbi op het potje – Ingeborg Bijlsma en Monica Maas
  • Kas op het potje – Pauline Oud
  • Op het potje – Alona Frankel
  • Lulu’s potje- kijken & doen – Camilla Reid  en Ailie Busby
  • Potje – Mylo Freeman

Guido van Genechten heeft aardig wat prentenboeken gemaakt over zindelijkheid. Zijn boeken zijn allemaal fraai en grappig geïllustreerd en dat maken ze voor kinderen heel toegankelijk. Het eerste prentenboek “Mag ik eens in je luier kijken?” is echt voor de allerkleinsten. Zij kunnen door het neerklappen van flapjes zien wat er in de luier zit. Spannend! “Het Grote billen-boek” en ” Een geweldig cadeau” is voor kinderen die er echt aan toe zijn om op het potje te gaan plassen.

Ook Bobbi, het vertederende beertje van Monica Maas, leert op zindelijk worden in ” Bobbi op het potje”. Een veel verkocht en gelezen boekje en terecht.  Hetzelfde geldt voor de boekjes van Pauline Oud “Kas op het potje” en “Saar op de w.c.”.

Een ander veelgelezen boekje en inmiddels een klassieker is “Op het potje” van Alona Frankel. Al ruim 35 jaar bestaat dit boekje en vele kinderen zijn met behulp van dit boekje zindelijk geworden. Het boekje bestaat in een jongensvariant met Basje en een meisjesvariant met Lotje.

“Lulu’s potje- kijken & doen”van Camilla Reid  en Ailie Busby is een leuk klein interactief prentenboekje. Met flapjes en zelfs het aan- en uitdoen van de luier van Lulu is dit boekje een van de favorieten van veel peuters. Tot slot nog een prentenboek dat inmiddels bij de klassiekers onder de zindelijkheid prentenboeken behoort: “Potje”van Mylo Freeman. Dit boek werd in 1997  uitgegeven en won direct de Kiekeboekprijs (soort voorloper van het prentenboek van het jaar). Een origineel en humoristisch verhaal met vrolijke en kleurrijke illustraties.

Van potje naar de wc

De Toppers op een rij:

  • Hoogdringend – Guido van Genechten
  • Hé, wie zit er op de wc? –    Harmen van Straaten
  • De eend op de pot – Nannie Kuiper en Dagmar Stam
  • Pip en Posy en het kleine plasje – Axel Scheffler
  • Ga je mee naar de weecee?Sam Lloyd-Jones en Anita Jeram

Zowel “Hoogdringend” van Guido van Genechten als “Hé, wie zit er op de wc?” van    Harmen van Straaten zijn prentenboeken die het thema naar de w.c. gaan op een luchtige en leuke manier bespreekbaar maken. “Hé, wie zit er op de wc?” had een plekje in de Prentenboeken Top 10 voor de Nationale Voorleesdagen 2017.

Gouden griffel winnaar “De eend op de pot” van Nannie Kuiper en Dagmar Stam Dagmar dateert al weer uit 1982.  De oorspronkelijke uitgave was in zwart-wit, maar is inmiddels in kleur herdrukt. Een klassieker die nog niets in kracht heeft ingeboet. Bovendien, wie kan er zo goed kinderen tekenen als Dagmar Stam?  

Tot slot nog twee internationale toppers die in het Nederlands zijn vertaald. Zij verdienen alleen al vanwege de illustraties een plek in deze lijst. “Pip en Posy en het kleine plasje” is gemaakt door Axel Scheffler, de illustrator van de Gruffalo.  “Ga je mee naar de weecee?” is geïllustreerd Anita Jeram, de illustrator van “Raad eens hoeveel ik van je hou“.

Boek voor ouders en verzorgers

Voor ouders die hun kinderen op een goede manier willen begeleiden bij het zindelijk worden is het boek “Zindelijk maken is kinderspel – met anderhalf jaar uit de luiers”. Een prima toegankelijk en praktisch boek van auteur Debby Mendelsohn.

Heb je zelf goede (of slechte) ervaringen met een prentenboek over zindelijk worden? Laat hieronder dan een reactie achter!

Eén reactie op “Prentenboeken over zindelijk worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *