Omvang, lay-out en formaat

Prentenboeken kom je tegen in verschillende soorten en maten. Wat is het beste formaat voor een prentenboek? Hoelang moet mijn verhaal zijn? Hoeveel pagina’s heeft een prentenboek? Dit zijn zoal vragen waar je mogelijk als (beginnend) prentenboekschrijver tegenaan loopt.

Omvang en lay-out prentenboek

Wat is de omvang van een prentenboek? De standaard voor prentenboeken is 32 pagina’s. Dit is inclusief de titelpagina, copyright pagina’s, de eindpagina’s en de pagina’s waarmee het papier aan de kaft gelijmd zit. Afhankelijk van hoe het prentenboek ingedeeld wordt blijven er 24 a 29 pagina’s over voor het daadwerkelijke verhaal en illustraties. Zie het onderstaande plaatje voor een voorbeeld indeling uitgaande van 32 pagina’s met 12 dubbelpagina illustraties.

layout2Uiteraard zijn er uitzonderingen. Meestal zijn deze uitzonderingen ook een veelvoud van 8, zoals 24 of 40 pagina’s. Clusters van 8 pagina’s is namelijk bindingtechnisch het makkelijkst (goedkoopst). Maak het jezelf niet al te moeilijk en ga uit van 24 pagina’s voor je boek. Dit zijn 12 dubbele pagina’s (spreads) of een variatie hierop (bijvoorbeeld 10 dubbele pagina’s en 2 enkele). Uiteindelijk zal de uitgever beslissen in het aantal pagina’s en de layout. Belangrijker is om rekening te houden met het aantal woorden in je verhaal.

Aantal woorden

Het aantal woorden bepalen natuurlijk ook de omvang van het prentenboek. Gebruik niet meer dan 1000 woorden is het advies. Minder is beter. Waarom? Kleine kinderen hebben een korte aandachtsspanne. Ze kunnen simpelweg niet lang naar een verhaal luisteren. Ze zijn snel afgeleid. “Hé, waar ligt mijn knuffel”, “Papa, mag ik wat water drinken”… En kinderen willen snel verder naar de volgende pagina/illustratie. Dus ook niet teveel tekst op 1 pagina anders gaan ze zelf de bladzijden omslaan……. Belangrijker nog…. Prentenboeken worden 9 van de 10 keer voorgelezen voor het slapen gaan… Dan zit je als voorlezer echt niet te wachten op een lang verhaal. “Ahhh mama, mag ik nog een verhaaltje…. ?“ “Neeee! Mama is voorleesmoe en jij moet al lang slapen…”

Gemiddeld bestaan de verhalen in prentenboeken uit 400 a 500 woorden. Is 150 woorden dan verkeerd? Nee! Dat kan prima. Is 1500 woorden verkeerd? Nee niet verkeerd, maar voor een prentenboek voor 2 tot 6 jarigen echt te lang. Voor wat oudere kinderen zou het nog gaan, omdat zij een langere aandachtsspanne hebben. Misschien kun je dan dus beter een verhaal schrijven voor pre-tieners, met enkele illustraties? Anders moet je echt gaan schrappen. Hou hierbij in gedachten dat je niet alles hoeft te vertellen. De illustraties vertellen ook het verhaal! Het bewerken van de tekst is ook een cruciale stap in het schrijfproces.

Tip: Hou het aantal woorden in je achterhoofd en schrijf gewoon op wat je wilt vertellen. Kijk daarna pas wat je kunt schrappen.

Formaat prentenboek

Dan nog iets over de fysieke omvang van een prentenboek. Tenzij je het boek zelf gaat uitgeven hoef je daar als prentenboek schrijver geen rekening mee te houden. De uitgever, misschien in overleg met de illustrator en vormgever, zal dit bepalen. Is er een standaard formaat? Eigenlijk is alles mogelijk. Maar de meeste prentenboeken zullen in een formaat verschijnen dat ergens tussen A5 en A4 in ligt. Staand of liggend, dat kan allebei. Vierkante formaten worden meestal gekozen voor de prentenboekjes voor 0 tot 2 jarigen. Sommige succesvolle prentenboeken verschijnen ook nog in verschillende formaten.

3 reacties op “Omvang, lay-out en formaat

  1. Welke dikte is aan te raden bij een “klein” boek van ca 30 pagina’s en 23×23 cm pagina’s.? Het moet niet een “votje” worden uiteraard 😉 dank!

  2. Gestructureerd en helder. Bij de tip, zou ik zelf nog 1 stap toevoegen:
    – Hou het aantal woorden in je achterhoofd
    – Schrijf gewoon op wat je wilt vertellen
    – Kijk wat je kan illustreren i.p.v. in tekst vertellen
    – Kijk daarna pas wat je kunt schrappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *