Illustreren

De naam zegt het al. Een prentenboek bestaat uit prenten, mooier gezegd illustraties. De ene illustratie is echter de andere niet en een goede illustrator is nog niet per definitie een goede kinderboek- of prentenboek illustrator. Het illustreren van een prentenboek is een vak apart.  Een moeilijk vak. De illustraties vertellen samen met de tekst het verhaal. Soms vertellen alleen de illustraties het verhaal. De illustraties in een prentenboek zijn dus minstens zo belangrijk als de tekst. Dit is dus anders dan bij een kinderboek of verhalenboek waar de illustraties slechts ondersteunend zijn aan het verhaal.

illustrerenIn deze sectie van de website vind je meer informatie over het illustreren van een prentenboek. Over beeldelementen, schetsen, dummies en storyboards. Hoe gaat het illustratieproces in zijn werk? Hoe kan je een illustratie bestuderen? Waar moet je op letten? Hoe creëer je interessante karakters en scenes ? Wat is een goede compositie? Welke illustratietechnieken zijn er en welke zijn waarvoor geschikt? Wat is goede literatuur om meer te leren over het illustreren van prentenboeken?

Een goed boek waarin de basisprincipes van illustreren aan bod komen aan de hand van inspirerende voorbeelden is het boek van Helen Birch: “Tekenen en Illustreren”.

<script type=”text/javascript”>var bol_sitebar={“id”:”bol_1587653972759″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000055992070″,”familyId”:”9200000055992070″,”site_id”:”25459″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”deliveryDescription”:true,”button”:true,”link_name”:”Tekenen%20en%20illustreren%2C%20Helen%20Birch”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};</script><script type=”text/javascript” src=”https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlink.js” id=”bol_1587653972759″></script>

Wil je meer weten over het illustreren va prentenboeken? Lees dan zeker ook de interviews met (bekende) illustratoren van prentenboeken. Neem ook eens een kijkje in de winkel van Prentenboek.nl. Hier koop je originele illustraties uit prentenboeken, karakterschetsen, art-prints en zeefdrukken.

1 reactie op “Illustreren

  1. Wat een fantastische site! Dank voor alle informatie! Mocht iemand op zoek zijn naar aanvulling op deze site dan kan ik de cursus kinderboeken illustreren bij Marieke van Ditshuizen zeer aanbevelen. Veel succes, Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *