Digitale prentenboeken

Digitale prentenboeken online: op het internet

Er zijn op het internet verschillende gratis digitale prentenboeken te vinden. Zoek maar eens “prentenboek” op youtube en er verschijnen honderden prentenboeken. De meeste worden in het Nederlands voorgelezen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf voorlezen door het geluid uit zetten en zelf te klikken. Online prentenboeken zijn misschien niet zo leuk als fysieke prentenboeken, omdat de beleving en interactie met je kind veel minder is. Aan de andere kant kun je zelf wel inspiratie op doen als je van plan bent een prentenboek te schrijven of te illustreren. Je kunt ze natuurlijk ook in de klas gebruiken of gewoon thuis aan je kind laten zien. Als je kind het boek leuk vind kun je natuurlijk het prentenboek nog kopen.

Kabouter
BooxAlive Kabouter!

Goede websites waar je veel digitale prentenboeken vindt zijn schooltv en booxaliveKinderpleinen  en het kleuterportaal zijn verzamelsites waar veel links naar online prentenboeken te vinden zijn. Het onderscheid tussen de filmpjes van schooltv en booxalive is, dat er bij schooltv géén tekst aanwezig is, dus de verhalen zijn puur filmpjes van het prentenboek met gesproken tekst . Op booxalive is het geschreven woord eigenlijk leidraad (en daardoor beter te gebruiken in de klas).

Digitale prentenboeken: Apps en Ebooks

Er zijn ook prentenboeken als apps en e-books te vinden. E-books lees je in principe op een e-reader of tablet (kan ook op de computer, laptop of smartphone). Een app gebruik je op je tablet of smartphone. Het verschil tussen een app en een e-book is niet altijd even duidelijk. Een e-book lijkt in de meeste gevallen op een online digitaal prentenboek waar de enige interactie is het klikken naar de volgende bladzijde. Soms wordt het verhaal ook verteld.

EreadersEreaders

Een app biedt in theorie meer mogelijkheden, zoals het toevoegen van meer interactie met de lezer, geluiden, spelletjes etc., maar die worden ook niet altijd benut. Er zijn echter ook weer uitgebreide e-books die weer meer animatiemogelijkheden bieden. Er zijn ook weer apps die een clustering aan e-books aanbieden. Een goed voorbeeld hiervan is de app BookaBooka. Het lijkt alsof de uitgevers en platforms er nog niet helemaal uit zijn wat het handigste is voor een prentenboek, een app of een e-book.

Get it on Apple Books

Een e-book bestel en download je bijvoorbeeld in de iBookstore van Apple of via Bol.com. Een prentenboek app via de App Store van Apple (meeste keus!) of Google Play (voor Android). Sommige zijn gratis en voor andere dien je een klein bedrag te betalen. De toekomst zal uitwijzen of er een markt is voor prentenboek apps en e-books…

Tip: kijk eens bij dit overzicht van beste en leukste prentenboek apps uit de App Store.

Eén reactie op “Digitale prentenboeken

  1. Ik heb een aantal digitale prentenboeken gemaakt: https://www.youtube.com/channel/UCr4oHkB9oYIMtrWEkwhRPLA

    Het is voor de leeftijdscategorie van 2 jaar Tot 4/5 jaar.
    Het is ontstaan uit de verhaaltjes die ik elke avond vertelde aan mijn oudste dochter voor het slapen gaan. Zij wilde graag dat andere kindjes ook deze verhaaltjes zouden beleven. zodoende zijn deze ontstaan. Ik heb nu 8 verhalen volledig klaar, nog niet allemaal als digitaal prentenboek, maar dat komt nog. uiteindelijk wordt het een serie van 365 verhaaltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *