Aanbevolen literatuur illustreren

Er zijn tal van boeken te vinden over illustreren en illustraties. Sterker nog, er zijn tal van Nederlandstalige boeken te vinden over iedere afzonderlijke illustratietechniek.  Wanneer je nog jouw stijl aan het ontdekken bent dan is het zeker aan te raden om een paar goede boeken aan te schaffen die je verder helpen met deze techniek. Of het nou gaat om tekenen met potlood of verven met acryl.

Van schets naar illustratie, Khing, Carmen, 2012, Groothof, Gottmer
Van schets naar illustratie, Thé Tjong-Khing, Carmen, 2012, Groothof, Gottmer

Wil je je echt verdiepen in het illustreren  van prentenboeken dan zijn er een aantal goede Engelstalige boeken. Een heel goed en recent boek is “Children’s Picture Books, The Art of Visual Storytelling” van Martin Salisbury en Morag Styles. In 192 pagina’s en zeven hoofdstukken neemt Salisbury je mee op de creatieve reis van het maken en illustreren van een prentenboek. De leuke interviews met illustratoren en leerzame case studies voegen echt iets toe aan het boek.

Na een uitgebreide geschiedenis van het prentenboek gaat Salisbury in de volgende drie hoofdstukken in op de kunst van het maken van een prentenboek. Hij vertelt je niet hoe je moet doen, maar geeft wel tal van tips. Hoofdstuk vijf gaat in of onderwerpen zoals geweld en sex geschikt zijn voor prentenboeken. Hoofdstuk zes gaat vervolgens in op een aantal “oude” grafische illustratietechnieken zoals lithografie en etsen. In het laaste hoofdstuk wordt uitgebreid stilgestaan bij de “kinderboekuitgeverij industrie.


Een aanrader is het boek van Martin Ursell “Illustrating Children’s Books”.  Het boek bevat 144 pagina’s en is rijk geïllustreerd met 199 kleurenafbeeldingen. Ursell geeft aan de hand van andere illustratoren tal van voorbeelden en tips.

Andere goede literatuur gaat niet specifiek over het illustreren van prentenboeken, maar meer over het illustreren van kinderboeken.  Hoewel wel wat gedateerd (1985) blijft “Writing with pictures” van Uri Shulevitz een heel goed boek en naslagwerk.  Met meer dan 270 bladzijden en 600 illustraties en heel veel voorbeelden geeft Shulevitz heel veel nuttige informatie over de opbouw van het boek en verhaal en het maken van de illustraties. Het laatste hoofdstuk “preparing for reproduction” is wel gedateerd, want de tekst is uit 1985…

Tenslotte is het boek van Desdemona Mccannon en Sue Thornton “The Encyclopedia Of Writing And Illustrating Children’s Books” een aanrader. Met name omdat het boek zowel de schrijfkant als de illustratiekant van een kinderboek behandelt geeft een snel overzicht van de verschillende aspecten van een kinderboek. Nadeel is wel dat het boek nooit echt de diepte in gaat. Het blijft vrij oppervlakkig.

Tip: Kijk ook eens bij de aanbevolen boeken voor het schrijven van prentenboeken.

Tip2: Leer van bekende en minder bekende schrijvers en illustratoren van prentenboeken. Lees hier de inspirerende interviews!

Eén reactie op “Aanbevolen literatuur illustreren

  1. Voor de mensen die geen engels kennen is er ook nog het boek “Illustreren van kinderboeken als vak” uitgegeven door het NBLC. Ik heb hetzelf geschreven maar ik ben geen deskundige zoals de bovenstaande schrijvers. Mijn ervaring beperkt zich tot het hebben gemaakrt van tentoonstellingen met werk van kinderboekenillustratoren. En met een paar duizend tentoonstellingen is die redelijk te noemen. Illustratoren waar ik mee werkten: Max Velthuis, Friso Henstra, Tonke Dragt, The Tjong Khing, Margriet Heymans, Annemarie van Haeringen, Jan Jutte, Sylvia Weve, Gerda Dendooven, Andre Sollie, Joep Bertrams…en nog een hele vracht anderen.
    Art Unlimited bracht postkaarten en posters uit naar aanleiding van deze tentoonstellingen die overigens tot in Taiwan te zien waren…

    Roby Bellemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *